
Den grønne fabrikken
Den siste fabrikken på Vollebekk produserer grønne entreprenører og godt naboskap.
På det som siden tidlig på 1950-tallet har vært et grått industriområde, reiser det seg en ny bebyggelse som skal bli hjem for flere tusen Oslo-borgere innen et par års tid. Men midt mellom byggetomtene står det igjen en siste produksjonsbedrift – en grønn oase for nytenkende entreprenører som vil skape forretningsideer i fremtidens sirkulære økonomi.
For på Vollebekk Fabrikker kan folk med smarte ideer om gjenbruk og få plass til å teste ut ideene sine for en svært billig penge. Det er det utbyggerne på Vollebekk som har sørget for.
Aspelin Ramm har i samarbeid med OBOS, PÅdriv og bydelen siden våren 2018 holdt dørene åpne for grønne og sosiale entreprenører, og for lokale ildsjeler i de forlatte industribygningen i Brobekkveien 54. Rundt førti virksomheter har tilhold der i dag, og mange av dem hadde trolig ikke eksistert om det ikke var for dette tilbudet.
Inkluderende skaperglede
En av dem som har fått en ny giv gjennom Vollebekk Fabrikker, er designeren Olaug Storlid. Hun er tilknyttet den lille bedriften Circular Ways – et slags rekrutteringsbyrå som kobler næringslivet med talentfulle mennesker som for øyeblikket er på utsiden av det vanlige arbeidsmarkedet. For Olaugs del handler det om å komme ut av en lang periode som sykmeldt.
– Jeg er en selvstendig designer, men på grunn av sykdom har det vært vanskelig å ha en vanlig jobb på en stund. Circular Ways har gitt meg en vei tilbake. Jeg har fått en arena hvor jeg kan bruke ressursene mine selv om jeg ikke alltid fungerer hundre prosent. Jeg får bruke kreativiteten min og får bygd et nettverk, og jeg får mulighet til å se hvilke egenskaper jeg kan dyrke videre og kanskje bygge et fullt arbeidsliv på i fremtiden, sier hun.
Sosialt samlingssted
Funksjonen til Vollebekk Fabrikker stopper ikke bare ved det å støtte opp om sirkulærøkonomi og sosialt entreprenørskap. En like viktig funksjon er å skape et samlingssted og aktivitet i nabolaget. Et eksempel på det er virksomheten Relove, som gjør begge deler. Her blir kunnskap om redesign, reparasjon av klær og kreativt gjenbruk formidlet til barn og unge i nabolaget.
– Utenom kurs og andre organiserte aktiviteter, har vi noen dager i uken hvor systuen er åpen for nabolaget. Da står det folk og henger på døren et kvarter før det åpner fordi de er så gira på å komme inn, sier Guri Hummelsund som jobber som konseptutvikler for Vollebekk Fabrikker.
For selv om bydelen er under utvikling og foreløpig ikke har all verdens aktivitet, er det et yrende liv i det tidligere industribygget. Stedet har lykkes med å bli det sosiale møtepunktet det ønsket å bli, mener Hummelsund.
– Vi har nabolagskafeer på lørdager, vi har aktiviteter alle dager gjennom uken. Her er det fritidsklubb, yoga, kampsportrening og thai chi. I tillegg til at folk bruker lokalene for private arrangementer som bursdager.
Hun har tro på at den aktiviteten som er skapt i de midlertidige lokalene på Vollebekk også blir med inn i et nytt, levende boligområde.
Tekst: Hans Andreas Starheim Foto: Nicki Twang