
Oslos første infill-prosjekt i massivtre
Pressemelding 7. november 2018
Byråd Hanna E. Marcussen (MDG) markerte i går Oslos første infillprosjekt i massivtre i Nordre gate 20-22 på Grünerløkka. Utbygger Aspelin Ramm forventer at bygging med massivtre vil gi store utslippskutt.
I Nordre gate 20-22 på Grünerløkka i Oslo har stål og betong blitt byttet ut med massivtre. I løpet av 2019 skal bygården romme 38 leiligheter, klare for innflytning. I går markerte Oslo kommune ved byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen (MDG), Aspelin Ramm, Veidekke og Zero at det er første gang et leilighetskompleks bygges med dette materialet så sentralt i Oslo.
- Når de første beboerne flytter inn i dette bygget i 2019, er Oslo Europas miljøhovedstad. Denne anerkjennelsen viser det sterke engasjementet Oslos innbyggere har for at Oslo skal gjøre en ekstra innsats for fremtidens miljø og klima, skrev byråden i en hilsen på veggen i en av de utvalgte leilighetene i prosjektet.
Aspelin Ramm-selskapet Infill står bak prosjektet, som er tegnet av Alliance arkitekter. Infill innebærer at man bygger mellom to eksisterende bygg. Leilighetskomplekset inneholder 38 leiligheter på mellom 45 og 106 kvadratmeter.
Viktig prosjekt
Nordre gate 20-22 går fra å være et slitent og lite effektivt bygg til å bli et moderne og klimavennlig leilighetskompleks. Bygget holdes oppe av en bærekonstruksjon av massivtre.
- Dette er et svært viktig prosjekt for oss. Vi tror at massivtre kan være et viktig tiltak når bransjen stilles ovenfor strammere klimakrav, og vi skal lære gjennom dette prosjektet, sier Isak Oksvold, direktør for miljø og innovasjon i Aspelin Ramm.
Massivtre som material har mange fordeler: Det kommer som ferdigelementer til byggeplassen, monteres direkte, er enkelt å kombinere med andre materialer og gir godt arbeidsmiljø og en ryddig arbeidsplass.
Fremtidens materiale
I tillegg til bruk av materiale som bidrar til et bærekraftig miljø vil alle leiligheter være i energiklasse A og på taket av komplekset er det dyrkekasser for beboerne der egne kortreiste grønnsaker kan dyrkes.
- Våre beregninger viser at dersom vi erstatter tradisjonelle materialer med massivtre for alle nye større bygg i Norge årlig, vil det tilsvare utslippskutt tilsvarende 750 millioner liter med diesel pr år. Dette kan gi store gevinster for miljøet vårt, sier han.
Det vil være seks geobrønner som bidrar til fornybar energiforsyning slik at beboerne får både varme og kjøling uten å stor påkjenning for miljøet. Gråvann fra dusj skal også energigjenvinnes. På gateplan blir det butikker og servering i grønn profil og ovenfra et grønt tak med planter og trær.
Kontakt: Isak Oksvold, direktør for miljø og innovasjon
Telefon: +47 92 02 00 05 E-post: isak.oksvold@aspelinramm.no
Fakta om prosjekt Nordre gate 20-22:
- 38 leiligheter planlagt.
- To- til fireromsleiligheter, fra 45 til 106 kvadratmeter
- Byggherre: Aspelin Ramm ved Infill. Arkitekt: Alliance arkitekter
- Forventet ferdigstillelse: september 2019
Hva er massivtre?
- Massivtreelementer er lameller satt sammen til elementer ved bruk av spiker, skruer, tredybler, lim eller stålstag
- Massivtre kan brukes som bærende elementer i vegg, dekke og tak.
- Å bygge med massivtreelementer har flere fordeler:
- Stor fleksibilitet
- Kort byggetid og god totaløkonomi
- Enkelt å kombinere med andre materialer
- Lav vekt og enkel montering av tekniske installasjoner
- Godt arbeidsmiljø og ryddig arbeidsplass
- Positive miljøegenskaper
- God råstoffutnyttelse og utnyttelse av trevirkets egenskaper
- Gjenvinning og gjenbruk er enkelt
- Lang levetid
- Bidrar til godt inneklima
Kilder: Norsk Treteknisk Institutt, Treindustrien, Norsk Massivtre, Berg & Wien Massivtre og Moelven
Her er Hanna Marcussens hilsen til fremtiden
Når de første beboerne flytter inn i dette bygget i 2019 er Oslo Europas miljøhovedstad. Denne anerkjennelsen viser det sterke engasjementet Oslos innbyggere har for at Oslo skal gjøre en ekstra innsats for fremtidens miljø og klima. Når et nytt bolighus blir bygd er det for å romme generasjoner av Osloborgere i årtiene som kommer – inn i en fremtid vi føler et stort ansvar for. Vi markerer derfor i dag at vi oppfører et miljøvennlig bygg i massivtre som første Infill-prosjekt i Oslo: Her blir det boliger, gode deling- og fellesfunksjoner som skaper samhold, felles takhage og publikumsrettede funksjoner mot gata. Dette prosjektet bidrar til den gode miljøvennlige byen vi vil ha.
Alle foto: Finn Ståle Felberg
1: Byråd Hanna E. Marcussen signerer en hilsen til fremtiden som foreviges i det grønne boligprosjektet.
2: Byråd Hanne E. Marcussen tjuvstartet feiringen av Oslo europeisk miljøhovedstad 2019.
3: Administrerende direktør i Aspelin Ramm, Gunnar Bøyum og byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen.
4: Administrerende direktør i Aspelin Ramm – Gunnar Bøyum med byråd for byutvikling – Hanna E. Marcussen, Direktør Miljø og innovasjon i Aspelin Ramm – Isak Oksvold og Fagansvarlig bygg og materialer i Zero – Guro Hauge.
Illustrasjoner av prosjektet kan lastes ned her: http://www.nordregate.no/illustrasjoner/. Krediteres Alliance arkitekter.
